Help:Meertalig

This page is a translated version of the page Help:Multilingual and the translation is 100% complete.

Wikidata is een internationaal en dus ook meertalig project. Hoewel Engels de standaard interface taal is, is het project bedoeld om gebruikt te worden door en zinvol te zijn voor gebruikers van elke taal met MediaWiki internationalisatie ondersteuning.

Algemeen

Wikidata software is volledig vertaald, zoals elk ander project van de Wikimedia Foundation. Gebruikers kunnen hun voorkeurstaal instellen via het Preferences-menu of de Universal Language Selector door op dit icoon bovenaan de pagina te klikken:  

De Richtlijnen en beleidsregels moeten eerst worden geschreven in het Engels en daarna vertaald naar andere talen. De Engelse versie van een beleidsregel of een richtlijn is de versie waarop versies in andere talen moeten worden gebaseerd. Vertalen kan met behulp van Vertaalhulpmiddel. Zie hier voor documentatie over deze MediaWiki-extensie. U kunt een bericht achterlaten op het Wikidata:Translators' noticeboard als u vragen of opmerkingen heeft.

Inhoud

 
Universele Taal Selecteur   Engels

De gegevensinhoud van Wikidata bestaat uit onderwerpen en eigenschappen die, waar nodig, meertalig zijn.

Items en eigenschappen

Voor onderwerpen en eigenschappen zijn de labels, beschrijvingen en aliassen meertalig, zodat deze aan de gebruiker kunnen worden getoond en toegankelijk kunnen worden gemaakt in elke door de software ondersteunde taal.

Standaard worden labels, beschrijvingen en aliassen aangemaakt in de taal waar de gebruiker de voorkeur aan geeft. De voorkeurstaal is ook de standaardtaal nieuw item of een nieuwe eigenschap aanmaakt.

 
Labellijst

Labels, beschrijvingen en aliassen in meerdere talen kunnen gemakkelijk aan onderwerpen en eigenschappen worden toegevoegd op een enkele of op twee manieren:

  1. Door op u gebruikerspagina het babel sjabloon (Voorbeeld: $babel) te gebruiken. Na het instellen van uw taalvaardigheden met het #babelsjabloon (zie Help:Navigating Wikidata/User Options voor een handleiding), verschijnen de labels, aliassen en beschrijvingen in uw taal in het "In more languages"-gedeelte van de pagina over het onderwerp of de eigenschap. U kunt alle of elke willekeurige pagina bewerken door op de daarvoor bestemde [edit]-link te klikken.
  2. Door de gadget "labelLister" aan te vinken in het Voorkeurenmenu (zie Help:Navigating Wikidata/User Options voor meer informatie over het activeren van gadgets). Om de gadget "labelLister" bij een onderwerp te gebruiken, klikt u op de "Label List" tab rechtsbovenaan de pagina over het onderwerp (tussen "Read" en "View history"). Er verschijnt een pop-up met een lijst van alle door de taalcode beschikbaar gemaakte labels, beschrijvingen en aliassen. Klik op de [edit]-knop van de pop-up om labels, beschrijvingen en aliassen voor meerdere talen te actualiseren.

Het is ook mogelijk om te zien hoe een item in een specifieke taal verschijnt, bijvoorbeeld https://www.wikidata.org/wiki/Q10987?uselang=sv.

Verklaringen

Voor verklaringen (inclusief verwijzingen en beoordelingen), hoeven de waarden en de eigenschappen als kenmerk niet vertaald te worden.

Wanneer voorwerpen en eigenschappen worden toegevoegd aan beweringen, verschijnen ze automatisch in de wezen voorsteller onder de juiste vertaalde labels voor wat voor taal dan ook de pagina is ingesteld. Wanneer er een eigenschap of een waarde aan een bewering wordt toegevoegd, moet u misschien de unieke herkenningscode (Q### of P###) invullen van een voorwerp of eigenschap als het label nog niet is vertaald naar de taal van de pagina.

Bij het toevoegen van Wikimedia Commons bestanden als waarden, zal de bestandsnaam overeenkomen met wat volgt "Bestand:" ongeacht de taal van de invoer.
Bijvoorbeeld, voor de verklaring image (P18) → The_Earth_seen_from_Apollo_17.jpg The_Earth_seen_from_Apollo_17.jpg zal altijd verschijnen en worden weergegeven als het bestand, zelfs bij het bewerken in het Nederlands.

Waarden die strings zijn zoals externe standaarden, database identifiers of codes, bijvoorbeeld ISBNs, patentnummers, en webkleur en hex tripels zijn ook taalonafhankelijk.

Sitekoppelingen

 
Standaardtaal eerst

Sitelinks (links naar Wikipedia en andere Wikimedia-pagina's) zijn niet meertalig - ze worden getoond en ingevoerd zoals op de gelinkte site.

De gadget Hoofdtaal eerst benadrukt sitelinks in de taal die voor de pagina is ingesteld en sorteert ze zo dat ze bovenaan de lijst verschijnen. Deze gadget moet worden geactiveerd in het Preferences menu. Voor ondersteuning in extra talen, selecteer de "Editing" tab in het voorkeurenmenu en voeg "Assistant languages:" toe in de "Translation options" sectie.

Speciale pagina's

  • Special:MyLanguageFallbackChain geeft uw language fallback chain weer. De 'fallback chain' verwijst naar Wikidata's systematische manier om inhoud aan u te tonen wanneer deze niet beschikbaar is in uw primaire taal van voorkeur. Voor informatie over de configuratie en het effect ervan, zie Help:Navigating Wikidata/User Options#Language fallback chain.
  • Special:Search is een meertalige zoekmachine, waarmee u kunt zoeken naar onderwerpen, eigenschappen of pagina's in elke taal.
  • Item by title is om onderwerpen te zoeken op de titels van de pagina's op een Wikimedia-site. Er wordt alleen gezocht naar onderwerpen in de taal waarin een bepaalde Wikimedia-site is geschreven; titel en het ingevoerde zoekbegrip moeten precies aan elkaar gelijk zijn.
  • Speciale pagina's zoals Special:AllPages die lijsten met items en/of eigenschappen genereren, zullen labels tonen volgens de taal van de terugvalketen, evenals identifiers (Q#### voor elementen, P### voor eigenschappen). Als er geen labels bestaan voor een van de talen in uw taal terugvalketen, zal alleen de identifier worden getoond.

Items en eigenschappen zonder vertaling

Zoals hierboven vermeld, zullen items en eigenschappen zonder labels in de taal van uw voorkeur worden gepresenteerd met behulp van labels uit andere talen in de terugvalketen van uw taal, of gewoon als identifiers (Q### of P###) wanneer er geen label bestaat in een van uw talen. In dergelijke gevallen kunt u gerust een vertaling van labels (en beschrijvingen) toevoegen, maar zorg ervoor dat de vertaling correct is.

Entities without label kan worden gebruikt als hulpmiddel voor het vinden van items en eigenschappen die geen label hebben in een bepaalde taal.

Software vertalen

De MediaWiki en de Wikibase software kunnen vertaald worden via translatewiki.net.

Verder kunnen verschillende andere hulpmiddelen vertaald worden via het hulpmiddel Translate vanaf Magnus Manske.

Zie ook

Voor gerelateerde hulppagina's, zie:

Voor meer informatie en richtlijnen, zie

  • Project chat, voor discussie over alles op Wikidata
  • Wikidata:Glossary, over termen die gebruikt worden op deze en andere hulppagina's
  • Help:FAQ, veelgestelde vragen die gevraagd en beantwoord werden door de Wikidata-gemeenschap
  • Help:Contents, het hulpportaal biedt alle documentatie die beschikbaar is over Wikidata