Ajuda:Exploració de Wikidata/Opcions d'usuari

This page is a translated version of the page Help:Navigating Wikidata/User Options and the translation is 100% complete.

Aquesta pàgina ofereix informació sobre algunes de les opcions d'usuari reservades als usuaris registrats de Wikidata, com també alguns consells per a configurar els paràmetres per tal d'aconseguir el màxim que Wikidata té per oferir.

Un usuari registrat és un usuari que ha creat un compte, i ha iniciat sessió a Wikidata i/o a qualsevol altre projecte de Wikimedia mitjançant l'inici de sessió unificat.

Tingueu en compte que solament aquells que tinguin un compte d'usuari a Wikidata poden disposar de les opcions d'usuari indicades a aquesta pàgina. Tot i que crear un compte d'usuari no és necessari per tal de contribuir al projecte, és molt recomanable; és fàcil i gratuït, i no cal donar el vostre nom ni cap detall personal. També és possible iniciar sessió amb el nom d'usuari i contrasenya que ja teniu en qualsevol projecte de Wikimedia, mitjançant l'inici de sessió unificat que serveix per a tots els projectes.

Configuració d'idioma

 
El menú Preferències de Wikidata
 
L'inici de sessió unificat (aquí la versio en anglès) es troba a la part superior de la pàgina
 
La secció "en altres idiomes" d'una pàgina d'element
Babel user information
ca-0 Aquest usuari no té cap coneixement de català (o bé l'entén amb moltes dificultats).
ca-1 Aquest usuari té un coneixement bàsic de català.
ca-2 Aquest usuari té un coneixement mitjà de català.
ca-3 Aquest usuari té un coneixement avançat de català.
ca-4 Aquest usuari té un coneixement gairebé natiu de català.
ca-5 Aquest usuari té coneixement professional de la llengua catalana.
ca-N Aquest usuari és un parlant natiu de català.
Users by language

Hi ha moltes raons per les quals us pot interessar personalitzar la configuració d'idioma. Per exemple, potser voleu veure Wikidata en un dialecte concret d'un idioma (per exemple, l'anglès de Canadà i el portuguès del Brasil es consideren dialectes de l'anglès i el portuguès, respectivament). Si coneixeu diverses llengües, en editar Wikidata potser voldreu accedir i afegir informació als elements, com ara etiquetes, descripcions i àlies, en els idiomes que coneixeu.

Podeu definir les vostres preferències d'idioma de tres maneres: mitjançant l'enllaç "Preferences" a les opcions d'usuari, utilitzant el selector universal d'idiomes, o a través de l'extensió Babel (plantilla #babel).

Cadena alternativa d'idiomes

Solament el selector universal d'idiomes i l'extensió Babel us permet definir una cadena alternativa d'idiomes, que indica la manera sistemàtica en què Wikidata us mostra les dades quan no estan disponibles en el vostre idioma principal. Per exemple, si heu indicat que coneixeu els idiomes X, Y i Z, però la pàgina no està disponible en X ni en Y, n'obtindreu automàticament una versió en Z. A Special:MyLanguageFallbackChain podeu veure la vostra cadena actual. Tingueu en compte que un idioma amb nivell 0 s'hi afegeix igualment.

Funcions que utilitzen la cadena d'idiomes alternativa de l'usuari:

  • Llistes d'elements en pàgines especials, com ara Special:Search, Special:AllPages, Special:WhatLinksHere
  • Enllaços d'elements als resums d'edició (és a dir, historial, diferències)
  • El conjunt d'idiomes que apareixen a la secció "In more languages" de les pàgines de l'element

Funcions que utilitzen el cadenes predeterminades d'idioma predeterminat:

  • Títol de la pàgina HTML i encapçalament H1 a les pàgines de l'element
  • Reclamacions amb el tipus de dades "element" que es mostra a les pàgines de l'element
  • Plantilla {{Q}}
  • API API wbgetentities amb el paràmetre languagefallback=1

Menú Preferències

Aquesta opció és la millor i més fàcil per als usuaris que consulten i editen Wikidata en un únic idioma.

Podeu actualitzar els paràmetres d'idioma fen clic a l'enllaç "Preferences", a la part superior de qualsevol pàgina. També arribareu al menú Preferències (si heu iniciat sessió) anant a Special:Preferences. A la primera pestanya, anomenada "User profile", desplaceu cap avall fins a la secció "Internationalisation", seleccioneu l'idioma que preferiu del menú desplegable i feu clic a "Save" al final de la pàgina per desar la vostra configuració. Podeu seleccionar també un dialecte, però és possible que no hi hagi traduccions disponibles de les pàgines. Per tant, si voleu utilitzar Wikidata en un dialecte, es aconsellable que utilitzeu alguna de les altres opcions d'idioma per tal de definir la vostra cadena alternativa d'idiomes.

Selector universal d'idioma

Aquesta opció és la millor per als usuaris que vulguin contribuir a Wikidata en un idioma que no sigui plenament compatible per la configuració d'entrada de dades de Wikidata i/o pel teclat de què disposen.

Podeu accedir al selector d'idioma fent clic a aquesta icona, que trobareu a la part superior de qualsevol pàgina: : Aquesta eina ofereix un mecanisme per configurar els paràmetres d'idioma, tant de la interfície de Wikidata com també dels mètodes d'entrada de dades, és a dir, que podreu escriure text en qualsevol idioma encara que el vostre teclat no us ho permeti. En trobareu més informació a la pàgina del selector d'idioma.

Extensió Babel

Aquesta opció és la millor per als usuaris que vulguin contribuir a Wikidata en diversos idiomes. En editar Wikidata, si coneixeu diverses llengües, potser us interessarà veure informació sobre els elements, com ara etiquetes, descripcions i àlies, en aquests idiomes, i tenir l'opció d'afegir les dades que manquin en aquests camps en els idiomes que coneixeu. L'extensió Babel ho fa possible permetent als usuaris configurar la llista d'idiomes que es mostra dins la secció amb informació terminològica ("En més idiomes") inclosa a la part superior de les pàgines d'element.

Podeu activar l'extensió Babel afegint la plantilla #babel a la vostra pàgina d'usuari. La sintaxi n'és la següent:

{{#babel:xx-i|xx-i|...}}

on xx és un codi d'idioma de MediaWiki i i indica el vostre nivell de competència en l'idioma; i serà, o bé un número del 0 al 5 (on 0 representa un coneixement nul i 5 indica competència professional), o bé la lletra N per als parlants nadius. Diversos idiomes se separen amb |. Per exemple, si volguéssiu afegir una plantilla #babel que mostrés que teníeu una comprensió nativa de l'anglès, un coneixement avançat del francès i un domini professional de l'alemany, haureu d'utilitzar el codi següent:

{{#babel:en-N|fr-3|de-5}}

A la pàgina de l'extensió babel trobarer més informació sobre el significat dels nombres. Per als codis d'idioma de MediaWiki, consulteu la llista de projectes per codi d'idioma.

Després d'afegir la plantilla #babel a la vostra pàgina d'usuari, les etiquetes, descripcions i àlies en els idiomes esmentats apareixeran just a sota de la secció "In more languages" de les pàgines d'element.

Giny LabelLister

Per accedir a l'etiqueta i a la descripció en tots els idiomes, activeu el giny LabelLister.

Ginys

Els ginys son scripts especials, o programes, escrits per altres usuaris, que poden ajudar a facilitar i fer més eficients determinades tasques de Wikidata. Per exemple, un d'ells, anomenat Merge.js, pot utilitzar-se per a realitzar una fusió semiautomàtica de dos elements i sol·licitar després l'eliminació de l'element duplicat.

Els ginys es poden activar al menú Preferences, a la pestanya "Gadgets". La majoria estan basats en JavaScript; per tant, tingueu en compte que, per poder-los utilitzar, el vostre navegador ha de tenir JavaScript habilitat.

Per saber quins ginys podeu utilitzar, consulteu Special:Gadgets. També podeu trobar més informació sobre els ginys, incloent-hi documentació i detalls de l'autor, a Wikidata:Tools/Gadgets.

Nivells d'accés i permisos

La possibilitat d'un usuari per a utilitzar i modificar determinades característiques de la interfície de Wikidata ve determinada pels drets d'usuari que té. Alguns dels nivells d'accés especials que un usuari pot tenir inclouen administradors, buròcrates, administradors de traduccions i creadors de propietats.

Alguns nivell d'accés per als comptes d'usuari es poden sol·licitar a Wikidata:Requests for permissions; els usuaris es poden autoproposar, o proposar algú altre. D'altres han de ser assignats manualment per un usuari amb l'autoritat adient.

A Wikidata:User access levels trobareu més informació sobre els diferents permisos i nivells d'accés dels usuaris.

Vegeu també

Per a més informació i ajuda, vegeu:

  • Project chat, per discutir tots i cadascun dels aspectes de Wikidata en anglès. En català, a Wikidata:La taverna
  • Wikidata:Glossary, el glossari de termes utilitzats en aquesta pàgina d'ajuda i altres
  • Help:FAQ, dubtes freqüents resolts per la comunitat Wikidata
  • Help:Contents, el portal d'ajuda que conté tota la documentació disponible sobre Wikidata