Help:Navigation på Wikidata/Brugervalg

This page is a translated version of the page Help:Navigating Wikidata/User Options and the translation is 92% complete.
Outdated translations are marked like this.

Denne side giver oplysninger om nogle af de brugervalgsmuligheder, som registrerede Wikidata-brugere har, ligesom den giver nogle tips til at tilpasse indstillingerne for at få mest ud af hvad Wikidata kan tilbyde.

En registreret bruger er en bruger, der har oprettet en konto, og som har logget ind på Wikidata og/eller ethvert andet Wikimedia-projekt (via det fælles login).

Bemærk venligst, at de brugervalgmuligheder, som beskrives på denne side, kun er tilgængelige for de personer, som allerede har oprettet en brugerkonto på Wikidata. Selvom oprettelse af en brugerkonto ikke er nødvendig for at bidrage til projektet, så opfordres der til det. Oprettelse af en konto er let og gratis, og kræver ikke oplysninger om dit navn eller personlige detaljer. Det er også muligt at logge ind med det brugernavn og kodeord, som du allerede benytter på hvilket som helst Wikimedia-projekt, ved hjælp af SUL, som tilvejebringer fælles brugerlogin for alle projekter.

Sprogindstillinger

 
Indstillingsmenuen for Wikidata
 
Den universelle sprogvælger (her for engelsk) findes i toppen af siden
 
Afsnittet "På andre sprog" på en emneside
Babel user information
da-0 Denne bruger har intet kendskab til dansk (eller forstår det kun med stor vanskelighed).
da-1 Denne bruger har grundlæggende kendskab til dansk.
da-2 Denne bruger har et godt kendskab til dansk.
da-3 Denne bruger har et avanceret kendskab til dansk.
da-4 Denne bruger kan dansk næsten på modersmålsniveau.
da-5 Denne bruger har professionelt kendskab til dansk.
da-N Denne bruger har dansk som modersmål.
Users by language

Der findes mange årsager til, hvorfor man ønsker at tilpasse sine sprogindstillinger. For eksempel kan det være, at man ønsker at se Wikidata på en bestemt dialekt, som er en særlig afart af et sprog (canadisk engelsk og brasiliansk portugisisk anses som dialekter af engelsk og portugisisk). Hvis du kender til flere sprog, har du muligvis et ønske om at se og tilføje oplysninger om emnet - så som etiketter, beskrivelser og aliasser - på alle de sprog, du forstår, mens du redigerer Wikidata.

Du kan angive dine foretrukne sprog på én af følgende tre måder: gennem "Preferences"-linket under brugerindstillinger, ved at anvende den Universelle Sprogvælger eller gennem Babel-udvidelsen (#babel-skabelonen).

Sprogtilbagefaldskæde

Det er kun den Universelle Sprogvælger og Babel-udvidelsen, som gør det muligt at angive en sprogtilbagefaldskæde. Tilbagefaldskæden refererer til Wikidatas systematiske måde at vise indhold til dig på, når det ikke er tilgængeligt på dit foretrukne førstesprog. Hvis du for eksempel har angivet, at du kender sprog X, Y og Z, men en side ikke er tilgængelig på sprog X eller Y, vil du automatisk blive vist sideversionen på sprog Z. Du kan se din nuværende sprogtilbagefaldskæde på Special:MyLanguageFallbackChain.Bemærk at level 0 for et sprog stadig tilføjes til sprogtilbagefaldskæden.

Funktionaliteter, som anvender brugerens sprogtilbagefaldskæde:

Funktionaliteter, som anvender standard sprogtilbagefaldskæder:

  • HTML-sidetitel og H1-sidehoved på emnesider
  • Påstande med datatypen "emne" vist på emnesider
  • {{Q}} skabelon
  • API-kald wbgetentities med parameter languagefallback=1

Menuen indstillinger

Denne mulighed er den nemmeste og bedst for brugere, som vil læse og redigere Wikidata på kun ét sprog.

Du kan opdatere dine sprogindstillinger ved at klikke på linket "Preferences" i toppen af alle sider. Du kan også tilgå menuen Indstillinger (når du er logget ind) ved at gå via Special:Preferences. På den første fane "User profile" skal du bladre ned til afsnittet "Internationalisation". Vælg dit foretrukne sprog fra rullemenuen og klik på "Save" i bunden af siden for at gemme dine ændringer. Sprogdialekter kan også vælges, men fulde oversættelser af netsider er muligvis ikke tilgængelige på disse - hvis du ønsker at læse og redigere Wikidata på en dialekt er det derfor anbefalingen, at du anvender en af de andre sprogvalgmuligheder for at angive din sprogtilbagefaldskæde.

Universel sprogvælger

Denne mulighed er bedst for brugere, som vil yde bidrag til Wikidata på et sprog, som ikke fuldt ud understøttes af Wikidatas stardardindstillinger og/eller brugernes lokale tastatur.

Du kan tilgå den Universelle Sprogvælger ved at klikke på det følgende ikon, som findes i toppen af alle sider:  . Den Universelle Sprogvælger tilvejebringer en mekanisme til at tilpasse dine sprogindstillinger for både Wikidatas grænseflade og for dine indtastningsmetoder (dvs. at du vil blive i stand til at taste tekst på sprog, der ikke direkte understøttes af dit tastatur). For flere oplysninger, se siden om udvidelsen den Universelle Sprogvælger.

Babel-udvidelsen

Denne mulighed er den bedste for brugere, som vil yde bidrag til Wikidata på flere sprog. Når du redigerer Wikidata, og hvis du kender flere sprog, ønsker du muligvis at kunne se oplysninger om emner - etiketter, beskrivelser og aliasser - på disse sprog, og have mulighed for at tilføje manglende oplysninger til disse felter på de sprog, du forstår.

Man kan aktivere Babel-udvidelsen ved at tilføje skabelonen #babel til din brugerside. Syntaksen for skabelonen #babel er som følger:

{{#babel:xx-i|xx-i|...}}

where xx is a MediaWiki language code, and i indicates your level of proficiency in the language; i will either be a number from 0 to 5 (where 0 is no knowledge and 5 is professional proficiency) or the letter N for native speakers. Multiple language are separated by |. For example, if you wanted to add a #babel template that showed you had native understanding of English, advanced knowledge of French, and professional proficiency in German, you would use the following code:

{{#babel:en-N|fr-3|de-5}}

More information on the number designations is available from the babel extension page. For MediaWiki language codes, see the list of projects per language codes.

Efter at du har tilføjet skabelonen #babel til din brugerside vil etiketter, beskrivelser og aliasser på de nævnte sprog blive vist lige nedenunder afsnittet "In more languages" på emnesider. Ved at klikke på sprogene i dette afsnit kan man også ændre sit foretrukne sprog.

Tilføjelsen LabelLister

For at få adgang til etiketter og beskrivelser på alle sprog, så aktivér tilføjelsen LabelLister.

Tilføjelser

Tilføjelser er særlige scripts, eller programmer, som er skrevet af andre brugere, og som hjælper til med at gøre visse opgaver på Wikidata nemmere og mere effektive at udføre. For eksempel kan en tilføjelse som Merge.js anvendes til først at udføre en halvautomatiseret fletning af to emner og dernæst anmode om sletning af dubletemnet.

Tilføjelser kan aktiveres i menuen Preferences i fanen "Gadgets". Tilføjelser er oftest baseret på JavaScript, så bemærk venligst, at JavaScript skal aktiveres i din browser for at de fungerer.

For en liste over tilføjelser, du kan anvende, se Special:Gadgets. Flere oplysninger, herunder dokumentation og detaljer vedrørende forfatterne til tilføjelserne, kan også findes under Wikidata:Tools/Gadgets.

Adgangsniveauer og -tilladelser

En brugers evne til at anvende og ændre visse grænseflader på Wikidata afgøres af, hvilke brugerrettigheder, brugeren har. Nogle af de særlige adgangsniveauer, en bruger kan have, omfatter administratorer, bureaukrater, oversættelsesadministratorer og egenskabsoprettere.

Man kan anmode om visse adgangsniveauer for brugerkonti på Wikidata:Requests for permissions. Brugere kan nominere sig selv eller nominere hinanden. Andre adgangsniveauer skal tildeles manuelt af en bruger med den relevante beføjelse.

For flere oplysninger om de forskellige brugeradgangsniveauer og -tilladelser, se venligst Wikidata:User access levels.

Se også

For yderligere oplysninger og retningslinjer, se:

  • Project chat, her kan du diskutere hvilket som helst emne på Wikidata
  • Wikidata:Glossary, en ordliste over begreberne, som anvendes på denne og andre hjælpesider
  • Help:FAQ, ofte stillede spørgsmål, som er stillet og besvaret af brugersamfundet på Wikidata
  • Help:Contents, hjælpeportalen, som indeholder al den tilgængelige dokumentation om Wikidata