Help:Preguntes més freqüents

This page is a translated version of the page Help:FAQ and the translation is 100% complete.

General

  1. On puc trobar les preguntes més freqüents en el meu idioma?
    Vegeu el quadre "Other languages:", a la part superior de la pàgina, i seleccioneu-hi el vostre idioma. Si no hi apareix, això vol dir que la pàgina encara no ha estat traduïda al vostre idioma. Per configurar una cadena d'idiomes alternatius, de manera que Wikimedia us mostri la informació en un idioma alternatiu quan no estigui disponible en el vostre, vegeu Ajuda:Navegació a Wikidata/Opcions d'usuari.
  2. Com puc canviar la meva configuració d'idioma? S'hi poden editar les dades en més d'un idioma?
    A Wikidata hi ha diferents opcions per a definir les vostres preferències d'idioma, però l'extensió Babel n'és la millor per a usuaris multilingües que vulguin contribuir a Wikidata, ja que permet als usuaris veure i afegir informació fàcilment als camps de les pàgines d'elements (en concret, etiquetes, descripcions i àlies) en diversos idiomes. Podeu activar l'extensió Babel afegit la plantilla #babel a la vostra pàgina d'usuari; en trobareu la informació completa a Ajuda:Navegació a Wikidata/Opcions d'usuari.

Terminologia

  1. Quina és la diferència entre declaracions, propietats i qualificadors? On puc trobar més informació sobre la terminologia de Wikidata?
    Un bon lloc per a començar és el Glossari. A les pàgines d'ajuda trobareu també una introducció als conceptes més importants de Wikidata.
  2. Què son els tipus de dades? Quins d'ells admet Wikidata, actualment?
    Els tipus de dades fan referència als tipus de valors de dades que es poden afegir a una propietat dins d'una declaració. Per tant, el tipus de dades d'una propietat determinada limita els valors que s'hi poden afegir. Per exemple, la propietat "color" només admet text, la propietat "població" només admet nombres, i la propietat "multimèdia de Commons" només admet formats de fitxer. A Special:ListDatatypes trobareu una llista dels tipus de dades que actualment es poden utilitzar a Wikidata; hi ha altres tipus en desenvolupament que estaran disponibles aviat. En teniu més informació a Ajuda:Propietats.
  3. Què és un "conflicte interwiki"? Què hi puc fer?
    Un conflicte interwiki es produeix quan existeixen dos o més elements per a un mateix concepte, o bé corresponen a la mateixa pàgina d'un lloc de Wikimedia, com ara un article de Viquipèdia. Informeu-ne a Wikidata:Interwiki conflicts. Vegeu també Ajuda:Fusió.

Contribucions

  1. Sóc nou aquí. Què hi puc trobar, i com puc ajudar?
    Benvingut! Estem contents de tenir-vos aquí! Hi ha moltes opcions per a contribuir a Wikidata, des de millorar i traduir documentació fins a planejar i proposar noves propietats per a donar suport a les dades. Si esteu cercant maneres d'involucrar-vos-hi, us recomanem que consulteu Wikidata:Contribuïu on tindreu una visió general dels diferents rols i activitats disponibles (a més de l'edició de dades).
  2. Què he de modificar?
    Si sabeu com editar, i voleu una feina petita per començar, feu clic aquí per a millorar un element a l'atzar (aquest enllaç el teniu també sempre disponible a l'enllaç "Random page", al menú de la barra lateral esquerra). També podeu treballar en un element concret per tal de convertir-lo en un "element aparador". Els elements aparador són elements que representen completament les capacitats de Wikidata, mostrant amb tot detall les dades que s'hi poden emmagatzemar. Un element aparador ha de tenir almenys 10 declaracions, com també altres atributs. En trobareu més informació a Wikidata:Showcase items.
  3. On puc trobar ajuda?
    La vostra primera etapa ha de ser el portal d'ajuda on trobareu tota la documentació relativa a la utilització i edició de Wikidata. Si seguiu encallat, deixeu un missatge a La Taverna (en català) o al xat del projecte (en anglès).
  4. Què és un Viquiprojecte?
    Els Viquiprojectes de Wikidata són grups d'usuaris que treballen conjuntament per a millorar el contingut i cobertura d'un tema concret. Aquesta feina és variable i pot incloure debats i propostes de noves propietats per donar suport al tema triat, desenvolupament de directrius per a l'ús adient de les propietats, obertura a projectes relacionats i jocs de dades enllaçats per ser inclosos a Wikidata, creació de recursos per a donar suport als editors de dades (per exemple, fonts d'informació fiables relatives al tema), etcètera. Qualsevol usuari pot unir-se a un WikiProjecte o crear-ne un de nou. Aquí trobareu una llista dels WikiProjectes actuals.

Edició

  1. No veig cap botó principal per a "editar" en les pàgines d'elements o de propietats, on és? Per què no puc veure la font del marcatge wiki de totes les pàgines?
    Tot i que Wikidata està desenvolupada sobre el paquet wiki de WikiMedia, també utilitza el programari Wikibase, que permet un tipus especial d'edicions solament per a dades estructurades. A Wikidata, els espais de noms principal i de propietats estan reservats per a l'edició de dades; a les pàgines d'aquests espais de noms només podreu editar les parts respectives d'un element o propietat mitjançant els diversos enllaços d'edició, i tampoc no podreu veure'n el marcatge wiki. A Help:Items i Ajuda:Propietats trobareu més informació sobre l'edició d'elements i propietats.
  2. Com puc crear una pàgina nova? I un element nou?
    Les pàgines que no pertanyen als espais de noms principal i de propietats es creen de la mateixa manera que en altres llocs de Wikimedia. Per a crear un element nou, utilitzeu la pàgina Special:NewItem (també hi podeu accedir fent clic a "Create a new Item" al menú de l'esquerra). A Help:Items trobareu més informació sobre la creació de pàgines, i, a Ajuda:Navegació a Wikidata, sobre l'edició de wikis.
    Les propietats solament poden ser creades pels creadors de propietats i pels administradors:Per a proposar-ne una de nova, consulteu Wikidata:Propostes de propietats.
  3. Prefereixo un resum d'edició a una pàgina de discussió per a explicar els petits canvis. El podríeu activar, si us plau?
    La interfície no permet introduir resums d'edició per a les edicions en les pàgines d'elements i de propietats. Tanmateix, en revertir o desfer una edició (ja sigui vostra o d'algú altre) en podeu introduir un. Per a desfer una edició, feu clic a la pestanya "Mostra l'historial", seleccioneu la revisió que voleu canviar i feu clic a "desfés".
  4. He creat un element per error i ara necessitaria esborrar-lo. On puc demanar-hi ajuda?
    Consulteu Wikidata:Requests for deletions. A les vostres preferències trobareu també un giny anomenat "RequestDeletion" que podeu habilitar per a ajudar-vos amb aquest procés. Si ja existeix un element per al que heu creat, i ara el voleu esborrar, vegeu també Ajuda:Fusió.
  5. Com puc fusionar dos elements?
    A Ajuda:Fusió trobareu instruccions més detallades. A les vostres preferències trobareu també un giny anomenat "Fusió" que podeu habilitar i que us hi pot ajudar.
  6. Com puc esborrar enllaços de lloc erronis d'un element?
    Per a eliminar enllaços de lloc d'un element, feu clic al botó [edit], seleccioneu "$remove", al costat de l'enllaç, i deseu els canvis. Fet això, afegiu l'enllaç eliminat a l'element correcte, o creeu un element nou per a ell si és que encara no existeix. A les vostres preferències trobareu també un giny anomenat "Trasllada", que podeu habilitar i que us hi pot ajudar. En els casos en què els canvis que heu realitzat no siguin obvis o directes, podeu deixar una nota a les pàgines de discussió dels elements. En trobareu més informació a Ajuda:Fusió i Ajuda:Enllaços de lloc.
  7. Què són les fonts? Com puc utilitzar-les?
    A Wikidata, les referències s'utilitzen per a indicar fonts concretes, és a dir, fonts d'informació, que corroboren les dades d'una declaració. Exemples de fonts són llibres, publicacions científiques i articles de diaris. Per a saber com afegir referències a una declaració, consulteu Ajuda:Fonts.
  8. Hi ha un element que ja té un enllaç a Viquipèdia en l'idioma X; vull afegir un segon enllaç a l'element en un altre article de Viquipèdia en l'idioma X que també s'hi adiu, però no m'ho deixa fer. Què puc fer?
    Wikidata només admet un enllaç de lloc per element i idioma. Si intenteu afegir a una pàgina d'element un nou enllaç que ja hagi estat afegit a una altra pàgina, obtindreu un missatge d'error. En trobareu més informació a Ajuda:Enllaços de lloc.
  9. He intentat afegir un enllaç de lloc a un element, però quan he intentat desar-lo he rebut un missatge d'error. Què puc fer?
    Wikidata només admet un enllaç de lloc per element i idioma. Si rebeu un missatge d'error, però creieu que l'element que esteu editant és el més adient per a l'enllaç de lloc, potser us caldrà fusionar dos elements. Consulteu Ajuda:Fusió or visiteu Wikidata:Interwiki conflicts per a informar d'un conflicte.
  10. Com afegeixo un enllaç de lloc a un element per a una secció d'una pàgina més extensa, com ara en:Han Dynasty#Eastern Han a la Viquipèdia?
    Els enllaços de lloc de Wikidata no permeten l'ús d'àncores (enllaços a una determinada secció d'una pàgina). Si existeix una redirecció que apunta a l'àncora en qüestió, podeu afegir la redirecció com a enllaç de lloc (amb intentional sitelink to redirect (Q70894304) com a símbol). Si aquesta redirecció no existeix, podeu plantejar-vos crear-ne una amb aquesta finalitat.
  11. Com puc enllaçar dues pàgines en l'idioma A a una pàgina en l'idioma B, com ara en:Cirth i en:Tengwar a de:Tengwar und Certar?
    Wikidata solament pot enllaçar d'un a un, i, per tant, aquestes situacions s'han de gestionar de la mateixa manera que els enllaços àncora (vegeu la pregunta més amunt). Tanmateix, podeu connectar redireccions a elements de Wikidata (vegeu Wikidata:Sitelinks to redirects).
  12. Com puc trobar les propietats disponibles a Wikidata? Com sé quina propietat he d'utilitzar en realitzar-hi edicions?
    A Wikidata:List of properties trobareu una llista de propietats mantingudes per la comunitat. Quan cerqueu propietats amb la barra de cerques principal del lloc, afegiu-hi "P:" al davant per assegurar-vos que esteu cercant a l'espai de noms de propietats. Si no esteu segur si la propietat que esteu utilitzant és la més adient per a una declaració, consulteu la pàgina de debat de la propietat o pregunteu-ho al Wikidata:Project chat. Si no teniu gaire experiència en l'edició de dades, potser us anirà bé consultar alguns elements de mostra, que són elements que representen totes les possibilitats de Wikidata en mostrar amb tot detall les dades que s'hi poden emmagatzemar, i que poden servir com exemples valuosos de quines propietats cal utilitzar en diferents tipus d'elements. En trobareu més informació i exemples a Wikidata:Showcase items.
  13. Segons l'historial d'un element que he canviat, el nombre de bytes ha augmentat o disminuït de manera significativa, tot i que només hi he fet un petit canvi. A què és degut això?
    L'historial mostra el nombre de bytes que han canviat en l'estructura de dades interna de l'element de la base de dades. S'ha obert l'incident phab:T41189 que ho documenta.
  14. Vull afegir una etiqueta/descripció/àlies per a un idioma nou, però quan faig clic a "modifica", l'idioma no hi és. Com puc afegir-lo?
    Actualment, per defecte no és possible, vegeu phab:T126510. El conjunt d'idiomes que es mostren es poden personalitzar, vegeu Help:Navigating Wikidata/User Options. Els usuaris registrats poden activar el giny labelLister. També podeu utilitzar Special:SetLabelDescriptionAliases.

Navegant pel lloc

  1. No entenc els noms d'URL. Q142? P1082? Què signifiquen aquestes lletres i nombres?
    Totes les pàgines dels espais de noms principal i de propietats acaben amb un identificador únic, ja sigui Q### o P###, que representen, respectivament, els elements i les propietats de Wikidata. Per exemple,Q5705 és per a l'element "Catalunya", i P37 és per a la propietat "idioma oficial". Els nombres dels identificadors s'assignen en l'ordre en què elements i propietats van ser creats a Wikidata. En utilitzar codis identificatius, Wikidata pot admetre dades multilingües sense donar preferència a cap idioma.
  2. Com funciona la cerca?
    Les dues opcions principals de cerca són Special:Search, que és la cerca més àmplia possible en tots els idiomes i espais de noms, i Special:ItemByTitle, que cerca un element a Wikidata solament en l'espai de noms, i en l'idioma seleccionat, el títol del qual sigui exactament igual al valor introduït. Convé que proveu totes dues opcions per assegurar-vos de trobar un element existent. En trobareu més informació a Ajuda:Exploració de Wikidata.
  3. Quina funció té l'espai de noms principal de Wikidata?
    L'espai de noms principal de Wikidata està reservat per als elements. Les pàgines d'aquest espai de noms es coneixen com "pàgines d'element" i reben un títol segons els seus identificador únics (Q###). En trobareu més informació a Ajuda:Exploració de Wikidata/Espais de noms.

Altres llocs de Wikimedia

  1. Com puc utilitzar les dades de Wikidata en el meu projecte de Wikimedia?
    Si Wikidata està integrada amb el vostre wiki, podeu accedir a les dades mitjançant una funció parser o un mòdul Lua. Es poden fer plantilles per facilitar l'accés a les dades a tots els col·laboradors. Vegeu Com utilitzar les dades en projectes Wikimedia.
  2. Quan s'integrarà Wikidata amb Incubator i Beta Wikiversity?
    Actualment, el programari de Wikibase no ofereix aquesta opció. Wikibase assumeix que un wiki concret solament té una pàgina sobre un teme determinat, i canviar això pot fer necessari refer una part del codi. En trobareu més informació a phab:T54971.
  3. Els articles bons i destacats, i altres pàgines de qualitat, s'indicaran a Wikidata d'alguna manera?
    Hi ha disponibles diversos distintius; consulteu Special:SetSiteLink. Si en voleu afegir un de nou, podeu posar-vos en contacte amb l'equip de desenvolupament.
  4. Com puc enllaçar a Wikidata des de les Viquipèdies o altres llocs de Wilimedia?
    D'acord amb Meta-Wiki, afegiu [[d:Q39715]] o [[d:Special:ItemByTitle/enwiki/Lighthouse]] al text wiki de la pàgina de lloc de Wikimedia.
  5. Acabo d'afegir un enllaç de lloc a un element per a una pàgina nova en un altre lloc de Wikimedia. Quant triguen els enllaços de lloc en aparèixer-hi?
    Normalment, no més d'uns minuts. Podreu veure els enllaços de lloc immediatament si depureu la memòria cau en la pàgina corresponent del lloc de Wikimedia (ho podeu fer afegint ?action=purge al final del seu URL). Trobareu més informació sobre l'addició d'enllaços de lloc a Help:Sitelinks.
  6. Puc editar Wikidata directament en articles d'altres projectes de Wikimedia?
    Actualment no és possible, però, en el futur, els editors d'altres projectes de Wikimedia no hauran d'anar necessàriament a Wikidata per tal d'editar les dades de Wikidata que utilitzen. Se'n fa un seguiment a phab:T136599. A més, hi ha alguns ginys de tercers per a això; WE-Framework n'és un exemple.
  7. Com puc enllaçar una categoria de Commons a Wikidata?
    Allà on sigui possible, una categoria de Commons s'ha d'enllaçar a un element de categoria de Wikidata, a la secció "altres llocs", com, per exemple, a Category:London (Q7149656). També s'afegeix una declaració Commons category (P373) a l'element principal corresponent, London (Q84), ja que alguns programes no cerquen elements de categoria per trobar la categoria de Commons. Si no hi ha cap element de categoria, la categoria Commons es pot afegir a la secció "altres llocs" d'un element principal, com ara a Old War Office Building (Q58454576). Hi ha un bot que hi afegirà les declaracions Commons category (P373), així que, normalment, no cal fer-ho manualment.

Viquipèdia i Wikidata

La integració de Wikidata amb Wikipedia, que és el projecte més important del moviment Wikimedia, genera algunes preguntes i inquietuds habituals. En trobareu més informació a Wikidata:Wikidata in Wikimedia projects.

  1. Com s'usa Wikidata per sobre de la Viquipèdia?
    Wikidata ja s'està utilitzant per a algunes funcions a Wikipedia. Algunes d'elles són en certa manera opaques per a l'usuari, i d'altres són més fàcils de veure. En teniu un detall més complet a Wikidata:Wikidata in Wikimedia projects.
    Des del 2013, Wikidata gestiona tots els enllaços entre idiomes. Els identificadors del quadre "Control d'autoritats", a la part inferior de molts articles de les edicions de la Viquipèdia, també s'extreuen de Wikidata. Diverses edicions de la Viquipèdia també fan un ús extensiu de les infocaixes basades en Wikidata.
    El 2017, el 100% dels articles de Wikipedia Interlingua utilitzava infocaixes, i cap d'ells no contenia dades locals. La Viquipèdia en català va informar que més de 300.000 dels seus 600.000 articles (al voltant del 58%) feien servir infocaixes derivades de Wikidata. La Wikipedia en francès també té desenes de milers d'infocaixes creades a partir de Wikidata. Tanmateix, curiosament, la Viquipèdia en anglès no ha adoptat infocaixes provinents de Wikidata a gran escala, ja que la comunitat debat en quin grau s'han d'utilitzar.
  2. Com tracta Wikidata el vandalisme?
    Wikidata fa ús dels canvis recents patrullatge, així com ORES, una eina d'IA que ajuda a trobar possibles edicions de mala fe. També hi ha algunes eines externes que permeten als usuaris revisar els canvis en un àmbit determinat (per exemple, el seu idioma). Tot i això, Wikidata tendeix a tenir un nivell de vandalisme molt més baix que la Viquipèdia, en gran part perquè és relativament nova i d'un perfil més baix. No obstant això, com que s'utilitza més en caixes d'informació i registres de control d'autoritats, pot haver d'enfrontar-se a més reptes.
  3. Té Wikidata una política de la Biografia de Persones en Vida (BPV)?
    El 2018, Wikidata:Living people fou adoptada com a norma oficial.

Altres

  1. Com puc fer una llista dels articles?
    Cerqueu l'element que voleu utilitzar per fer la llista i preneu-ne nota del número Q; després accediu a aquest URL reemplaçant el 42 pel número que heu anotat: https://www.wikidata.org/w/api.php?action=wbgetentities&format=xml&props=sitelinks&ids=Q42
  2. Com puc enllaçar directament a un recurs de Wikipedia concret mitjançant el número d'identificador d'element de Wikidata?
    Utilitzeu el formulari Special:GoToLinkedPage. Al primer camp (Lloc), introduïu l'idioma i el codi del lloc (p. ex., "enwiki"). Al segon camp (identificador de l'element), introduïu l'identificador de l'element, incloent el prefix Q (p. ex., "Q2063748"). També podeu indicar els paràmetres directament a l'enllaç (p. ex., Special:GoToLinkedPage/enwiki/Q2063748).

Vegeu també