This page is a translated version of the page Help:FAQ and the translation is 47% complete.
Outdated translations are marked like this.

Generelt

  1. Hvor finner jeg OSS (ofte stilte spørsmål) på mitt språk?
    Se «Other languages:»-boksen på toppen av denne siden og velg ditt språk. Om språket ikke er der, betyr det at siden ikke har blitt oversatt enda. For å sette opp et språkmessig tilbakefall, slik at Wikidata automatisk viser innhold på et alternativt språk når det ikke er tilgjengelig på hovedspråket ditt, se Help:Navigating Wikidata/User Options.
  2. Hvordan endrer jeg språkinnstillingene mine? Er det mulig å redigere data på mer enn ett språk?
    Det er et par valg for å velge dine språkinnstillinger på Wikidata, men Babel-funksjonen er den beste løsningen for flerspråklige brukere som ønsker å bidra til Wikidata. Den lar bidragsytere se og enkelt legge til informasjon for et elements etikett, beskrivelse og aliaser på flere språk. Du kan aktivere Babel-funksjonen ved å legge til #babel-malen på din brukerside – se Help:Navigating Wikidata/User Options for mer informasjon.

Terminologi

  1. Hva er forskjellen mellom utsagn, egenskaper og kvalifikatorer? Hvor kan jeg finne mer informasjon om Wikidata-terminologi?
    Ordboken kan være et fornuftig sted å starte. Hjelpesidene kan også gi et introduksjonsmessig innhold i forhold til viktige konsepter ved Wikidata.
  2. Hva er datatyper? Og hvilke støttes for øyeblikket på Wikidata?
    Datatyper henviser til de typer dataverdier som kan legges til en egenskap knyttet til et utsagn. Datatypen for en gitt egenskap begrenser dermed hva som kan tillegges som verdi. For eksempel, er det kun mulig å legge til tekst som en verdi for egenskapen «farge», bare tall kan legges til egenskapen «befolkning», og bare filformat kan legges til egenskapen «Commons media». For en liste over datatyper som støttes av Wikidata, se Special:ListDatatypes. Andre typer er også under utvikling og vil bli tilgjengelig etter hvert. For mer informasjon, se Help:Properties
  3. Hva er en «interwikikonflikt» (engelsk interwiki conflict)? Hva kan jeg gjøre med det?
    En interwikikonflikt oppstår når to elementer eksisterer for ett konsept eller peker til den samme siden på en Wikimedia-side, for eksemepel en Wikipedia-artikkel. Gi tilbakemelding på Wikidata:Interwiki conflicts hvis dette oppstår. Se også Help:Merge.

Å bidra

  1. Jeg er ny her. Hva kan jeg gjøre her, og hvordan kan jeg hjelpe?
    Velkommen! Vi er glade for å ha deg her! Det finnes mange muligheter å bidra på Wikidata på, alt fra forbedre og oversette dokumentasjon til å planlegge og foreslå nye egenskaper som støtte for data. Hvis du ser etter måter du kan innvolvere deg på, anbefaler vi at du sjekker ut Wikidata:Contribute for å danne deg et bilde av de ulike rollene og aktivitene brukere kan ta del i (i tillegg til å redigere data).
  2. Hva bør jeg redigere?
    Hvis du er kjent med hvordan du redigerer og ønsker mindre typer oppgaver for å komme i gang, klikk her for forbedre et tilfeldig element (denne lenken er også tilgjengelig fra menyen på venstre side – klikk da på «Random page»). Magnus Manske har også utviklet the Wikidata Game, et dynamisk grensesnitt som gjør det mulig for brukere å forbedre Wikidata, ett utsagn av gangen. Du kan også jobbe med et spesifikt element for å få det frem som et godt eksempel, såkalt «shocase item»-status. Dette er elementer som fullt ut representerer hva Wikidata er kapabel til å vise frem av fulle detaljer. Et slikt element bør ha minimum ti utsagn, i tillegg til andre attributter. For mer informasjon, se Wikidata:Showcase items.
  3. Hvor kan jeg finne hjelp?
    Første sted du bør besøke er Hjelpe-portalen, hvor du kan finne all dokumentasjon relatert til bruk og redigering av Wikidata. Hvis du fortsatt sitter fast, kan du legge inn en melding på Project Chat (engelsk) eller diskusjonssiden (norsk).
  4. Hva er et Wikiprosjekt?
    Wikiprosjekter på Wikidata er grupper av brukere som jobber sammen for å forbedre innholdet og dekningen innen et gitt tema. Dette arbeidet er variert og kan inkludere diskusjoner om og forslag til nye egenskaper for å støtte temaet, utvikling av retningslinjer for best mulig bruk av egenskaper, søke å nå ut til relaterte prosjekter og lenkede datasett som kan inkluderes på Wikidata, opprette ressurser for å støtte de som redigerer data (det vil si solide kilder som dekker temaet), med mer. Enhver bruker kan bli med på et Wikiprosjekt, eller starte sitt eget. For en liste over hvilke prosjekter som finnes, se her.

Å redigere

  1. Jeg finner ingen hovedredigeringsknapp for element- eller egenskapssider. Hvor er den? Hvorfor kan jeg ikke se wiki-koden (kildekoden) for alle sider?
    Selv om Wikidata bygger på MediaWiki wiki package, benytter den også Wikibase software som muliggjør en spesiell type redigering for strukturerte data. På Wikidata er hovednavnerommet og egenskapsnavnerommet reservert for å redigere data. For sider i disse navnerommene kan du kun redigere de respektive delene av et element eller egenskap gjennom ulike redigeringsknapper. Det er heller ikke mulig å se wiki-koden for disse sidene. For mer informasjon om redigering av elementer og egenskaper, se Help:Items og Help:Properties.
  2. Hvordan oppretter jeg en ny side? Hva med et element?
    Sider utenfor hoved- og egenskapsnavnerommet opprettes på samme måte som på andre Wikimedia-prosjekter. For å opprette et nytt element, brukes Special:NewItem-siden (du kan også klikke på «Create a new Item» i menyen til venstre). For mer detaljerte instrukser om opprettelse av elementer, se Help:Items. For mer informasjon om å redigere en wiki, se Help:Navigating Wikidata.
    Egenskaper kan kun opprettes av egenskapsopprettere og administratorer. For å foreslå en ny egenskap, se Wikidata:Property proposal.
  3. Jeg foretrekker en redigeringsforklaring fremfor en forklaring på en diskusjonsside når jeg skal forklare mindre endringer. Er det mulig å aktivere redigeringsforklaringer?
    Beklager, men redigeringsforklaringer er ikke tilgjengelig for redigeringer på element- og egenskapssider av GUI. Du kan imidlertid sette inn en redigeringsforklaring når du tilbakestiller eller fjerner en redigering (uavhengig av om det er din egen eller andres redigering). For å revertere en endring, klikk på «historikk»-fanen, velg revisjonen du ønsker å endre og klikk «fjern».
  4. Jeg har ved en feil kommet til å opprettte et element, og jeg ønsker nå at det slettes. Hvor kan jeg henvende meg for å få hjelp?
    Forsøk Wikidata:Requests for deletions. Det finnes også en gadget kalt «RequestDeletion», som du kan aktivere i dine innstillinger. Denne kan hjelpe til med denne prosessen. Hvis et annet element eksisterer for det du opprettet og du nå ønsker å slette, kan du også se Help:Merge.
  5. Hvordan fletter jeg to elementer?
    Se Help:Merge for detaljert beskrivelse. Det finnes også en gadget, kalt «Merge», som du kan aktivere under dine innstillinger.
  6. Hvordan sletter jeg gale sidelenker fra et element?
    For å slette en sidelenke fra et element, klikker du på [edit]-knappen, velg «$remove» ved siden av sidelenken og lagre endringene. Når dette er gjort, må du legge til den slettede sidelenken til det rette elementet, eller opprette et nytt element for denne hvis det ikke eksisterer noe passende element. Det finnes også en gadget, kalt «Move», som du kan aktivere under dine innstillinger og som kan hjelpe til med dette. I tilfeller hvor dine enringer ikke synes å være «rett fram», kan du også legge inn en melding på diskusjonssiden til elementen. For mer informasjon, se Help:Merge og Help:Sitelinks.
  7. Hva er kilder? Og hvordan bruker jeg disse?
    På Wikidata brukes referanser til å peke mot spesifikke kilder (dvs. kilder til informasjon) som støtter opp om dataene angitt i et utsagn. Eksempler på kilder kan være bøker, vitenskapelige publikasjoner og nyhetsartikler. For å lære om å legge referanser til utsagn, se Help:Sources.
  8. Det finnes et element som allerede har en Wikipedia-lenke til språk X. Jeg ønsker å legge til en ny lenke til en annen artikkel på språk X, som er vel så passende. Jeg får ikke gjort dette! Hva bør jeg gjøre?
    Wikidata tillater kun én sidelenke per element per språk. Du vil se en feilmelding når du forsøker å legge til en ny sidelenke til et element dersom den lenken allerede er koblet mot et annet element. For mer informasjon, se Help:Sitelinks.
  9. Jeg forsøkte å legge til en sidelenke til et element, men da jeg skulle lagre fikk jeg en feilmelding. Hva bør jeg gjøre?
    Wikidata tillater kun én sidelenke per element per språk. Hvis du får en feilmelding, men mener at elementet du redigerer er det som passer best for sidelenken din, kan det være at du må flette to elementer. Ta en kikk på Help:Merge eller ta en tur innom Wikidata:Interwiki conflicts for å melde ifra om en mulig interwikikonflikt.
  10. Hvordan legger jeg til en sidelenke til et element for en seksjon innenfor en større side, for eksempel Solsystemet#Det indre solsystemet på Wikipedia?
    Wikidata sitelinks do not support anchors (links to a specific section of a page). If a redirect exists pointing to the anchor in question you can add the redirect as sitelink (with intentional sitelink to redirect (Q70894304) as badge). If no such redirect exists, you may consider creating one for this purpose.
  11. How do I make two pages in language A link to one page in language B, e.g. en:Cirth and en:Tengwar to de:Tengwar und Certar?
    Wikidata can only link on a one-to-one basis so these situations should be handled in the same way as anchor links (see above question). You may however connect redirects to Wikidata items (see Wikidata:Sitelinks to redirects).
  12. How do I find properties available to use in Wikidata? How will I know what property to use while editing Wikidata?
    Please check Wikidata:List of properties for a community-maintained list of properties. When searching for properties with the site's main search bar, please prefix your search term(s) with "P:" to ensure you are looking in the property namespace. If you are unsure whether the property you are using is most appropriate for a statement, consult the property's discussion page or ask on Wikidata:Project chat. If you are fairly new to editing data, you might also want to check out some showcase items. Showcase items are items that fully represent what Wikidata is capable of by displaying in full detail the data that can be stored on Wikidata. They can serve as valuable examples of what properties to use on different types of items. Please see Wikidata:Showcase items for more information and examples.
  13. According to the history of an item I changed, the number of bytes went up or down significantly, even though I only made a minor change. Why did this happen?
    The history shows the number of bytes changed in the internal data structure for the item in the database. phab:T41189 has been filed for this.
  14. I want to add a label/description/alias for a new language but when I click "edit", it doesn't offer the language. How can I add it?
    This is currently not possible by default, see phab:T126510. The set of languages displayed can be customized, see Help:Navigating Wikidata/User Options. Registered users can activate labelLister gadget. Or you can use Special:SetLabelDescriptionAliases.

Navigating the site

  1. I don't understand the URL names. Q142? P1082? What do the letters and numbers mean?
    All pages in the main and property namespaces end with a unique identifier in either the format Q### or P###. These identifiers represent Wikidata items and properties, respectively—for example, Q142 is for the item on France and P1082 is for the population property. The numbers in identifiers are assigned in the order the items and properties were created in Wikidata. By using identifier codes, Wikidata is able to support multilingual data entry without favouring any one language.
  2. How do searches work?
    The two main search options are Special:Search and Special:ItemByTitle. The first is the widest possible search across languages and namespaces. The second searches the main namespace only for an item in Wikidata in a selected language whose title is exactly equal to value entered. Please try both options to ensure you find an existing item. For more information, see Help:Navigating Wikidata.
  3. What is Wikidata's main namespace for?
    The main namespace on Wikidata is reserved for items only. Pages in this namespace are known as item pages and are titled according to their unique identifiers (Q###). For more information on Wikidata namespaces, see Help:Namespaces.

Other Wikimedia sites

  1. How can I use data from Wikidata in my Wikimedia project?
    If Wikidata has been integrated with your wiki, you can access its data by using a parser function or a Lua module. Templates can be built to ease the access to data for all contributors. See How to use data on Wikimedia projects.
  2. When will Wikidata be integrated with Incubator and Beta Wikiversity?
    This is currently not supported by the Wikibase software. Wikibase has a basic assumption that a given wiki only has one page about a given topic, and changing this may need to refactor some code. See phab:T54971 for more information.
  3. Will Wikipedia featured articles, good articles and other quality pages be denoted somehow on Wikidata?
    Several badges are available, see Special:SetSiteLink. If you want to add a new badge not listed there, you can contact the development team.
  4. How can I link to Wikidata from Wikipedias or other Wikimedia sites?
    As per Meta-Wiki, add [[d:Q39715]] or [[d:Special:ItemByTitle/enwiki/Lighthouse]] to the wikitext of the Wikimedia site page.
  5. I have just added a sitelink to an item for a new page on another Wikimedia site. How long will it take to see the sitelinks appear there?
    Usually not more than a few minutes. You can see sitelinks immediately by purging the cache on the corresponding Wikimedia site page (you can do this by adding ?action=purge at the end of its URL). For more information on adding sitelinks, see Help:Sitelinks.
  6. Can I edit Wikidata directly on articles on other Wikimedia projects?
    This is currently not possible. But in the future editors on other Wikimedia projects will not necessarily need to go to Wikidata to edit the data they use from Wikidata. This is tracked in phab:T136599. In addition, there are some third-party gadgets for this; WE-Framework is an example.
  7. How do I link a Commons category to Wikidata?
    Where possible, a Commons category should be linked to a Wikidata category item, in the "other sites" section, e.g., as on Category:London (Q7149656). A Commons category (P373) statement is also added on the corresponding main item, London (Q84), since some software won't search category items to find the Commons category. If there is no category item the Commons category can be added to the "other sites" section of a main item, e.g., as on Old War Office Building (Q58454576). There's a bot that will add Commons category (P373) statements, so these don't usually need to be done by hand.

Wikipedia and Wikidata

How Wikidata integrates with Wikipedia, as the most high-profile project in the Wikimedia movement, brings up some common questions and concerns. For more information see Wikidata:Wikidata in Wikimedia projects.

  1. How is Wikidata being used on Wikipedia?
    Wikidata is used for a number of functions on Wikipedia already. Some of these are somewhat opaque to the user, and some are more readily seen. A more complete breakdown can be found at Wikidata:Wikidata in Wikimedia projects.
    Since 2013, all interlanguage links have been handled by Wikidata. The identifiers in the "Authority Control" box at the bottom of many articles in Wikipedia editions are also drawn from Wikidata. A number of Wikipedia language editions also now make extensive use of Wikidata-driven infoboxes.
    In 2017, Interlingua Wikipedia had 100% of its articles using infoboxes and none contained any local data, and Catalan Wikipedia reported that more than 300,000 of its 600,000 articles (or about 58%) used infoboxes derived from Wikidata. French Wikipedia also has tens of thousands of infoboxes created from Wikidata. However, interestingly, English Wikipedia has not adopted Wikidata-driven infoboxes in any large scale as the community debates how much to use them.
  2. How does Wikidata handle vandalism?
    Wikidata makes use of recent changes patrolling, as well as ORES, an AI tool which helps to find possible bad-faith edits. There are also some external tools which allow users to review changes in a certain scope (eg. their language). Still, Wikidata tends to have a much lower level of vandalism than Wikipedia, largely because it is relatively new and lower profile. However, since it is being used more in information boxes and authority control records, it may face more challenges.
  3. Does Wikidata have a Biography of Living Persons (BLP) policy?
    In 2018, Wikidata:Living people is adopted as an official policy.

Other

  1. How do I make a list of the articles?
    Look up the item you want to make a list of and make a note of the item's Q number, then replace the 42 in the following URL with the Q number from the item you want to make the list from and follow the newly created link: https://www.wikidata.org/w/api.php?action=wbgetentities&format=xml&props=sitelinks&ids=Q42
  2. How do I directly link to a specific Wikipedia resource using the Wikidata item identifier number?
    Use the Special:GoToLinkedPage form. In the first field (Site), enter the language and site code (e.g. "enwiki"). In the second field (Item id), enter the item id, including the Q prefix (e.g. "Q2063748"). Alternatively, you may specify the parameters directly in the link (e.g. Special:GoToLinkedPage/enwiki/Q2063748).

See also