Help:Elementer

This page is a translated version of the page Help:Items and the translation is 100% complete.

Wikidata er den frie videnbase, som alle kan redigere. Ligesom Wikipedia, er Wikidata bygget på MediaWiki wiki pakken, hvilket betyder, at indhold på sider (ligesom siden du kigger på her!) kan blive tilføjet, ændret eller slettet i samarbejde med andre. I modsætning til Wikipedia, bruger Wikidata desuden Wikibase software, som giver mulighed for at samarbejde om redigering af strukturerede data.

Forstå elementer

 
Elementer og deres data er sammenkoblet.

I Wikidata bruges elementer til at repræsentere alle ting i menneskelig viden, herunder emner, begreber og objekter. For eksempel er "Sommer-OL 1988", "kærlighed", "Elvis Presley" og "gorilla" alle elementer i Wikidata.

Hvis man kender til Wikipedia, er det tillokkende at betragte emner som Wikidatas version af Wikipedia-artikler. Selv om emner og artikler begge er sider, hvor information om forskellige koncepter eller områder om menneskelig viden opbevares, er det vigtigt at huske på, at Wikidata ikke bare er en database med Wikipedia-indhold. Faktisk ligner Wikidata mere Wikimedia Commons, lageret for mediefiler, end det ligner Wikipedia, men i stedet for mediefiler tilvejebringer Wikidata centraliseret lagerplads, som giver adgang til strukturerede data for alle Wikimedia-projekter, så vel som for eksterne netsteder.

Der er nogle enkelte væsentlige karakteristika om elementer, der bidrager til succes for Wikidata:

Notabilitet

Emner på Wikidata anses som notable. Typisk betyder dette, at emner har mindst én tilsvarende side på et Wikimedia-netsted som Wikipedia, Wikivoyage, Wikisource, Wikiquote, Wikiversity eller Wikimedia Commons. Der findes dog nogle undtagelser til denne regel.

Entydighed

Emner er også entydige. Hvert emne skal repræsentere et klart identificérbart koncept eller objekt, eller et tilfælde af et klart identificérbart koncept eller objekt. For eksempel kan man på Wikidata både have emner for konceptet, planet (Q634), og et tilfælde af en planet, Earth (Q2).

Sammenkobling

Elementer kan og bør også kobles til hinanden. Hvert element har en unik identitet (begynder med et Q-præfiks) og en egen side på Wikidata. For eksempel er 1988 Summer Olympics (Q8470), love (Q316), Elvis Presley (Q303) og Gorilla (Q36611) de respektive elementsider for de listede objekterne ovenover. På disse sider beskrives, redigeres og vedligeholdes data for hvert objekt, fortrinsvis i form af udtalelser.

Sider tillader også, at emner kan linkes sammen, så alle data på Wikidata kan sammenkobles. Et link til en anden side tilføjes typisk som en "egenskab" ved at klikke på "redigér" i afsnittet "udsagn".

Typiske egenskaber, der linker et emne til et andet:

Eksempel:

  1. Albert Einstein's brain (Q2464312) er part of (P361): Albert Einstein (Q937).
  2. Albert Einstein (Q937) er et instance of (P31): human (Q5).
  3. human (Q5) er en subclass of (P279): mammal (Q7377).
  4. mammal (Q7377) has part(s) (P527): mammary gland (Q189961).

Udenfor elementetsiderne kan links til emner for det meste angives ved at tilføje forstavelsen "Q|" til emnenummeret og placere det i en tuborgklamme, f.eks.: {{Q|8470}}1988 Summer Olympics (Q8470)

Oprettelse af et nyt element

 
Opret et nyt emne ved at vælge "Create a new Item" i menuen til venstre
 
Indtast det nye elements etiket og beskrivelse
 
Redigér emnet "Marie Curie"
 
Wikidata-skærmbillede - tilføj et webstedlink

Skridt-for-skridt vejledninger om grundlæggende forhold, når man redigerer Wikidata-emner: Wikidata:Tours

Før du opretter en side om et emne er det en god idé at sikre dig, at Wikidata ikke allerede har en side om emnet. Den bedste måde at se, om Wikidata allerede har en side om det emne, du ønsker at tilføje, er ved at anvende en emne efter titel-søgning.

Søgesiden emne efter titel har to indtastningsfelter, som er lavet med det formål at kunne søge efter emner, som allerede har en side på et Wikimedia-netsted, og derfor muligvis eksisterer i Wikidatas system. I det venstre felt, "Site:", angives sproget for siden på det Wikimedia-netsted, som svarer til det emne, du ønsker at tilføje. De fleste Wikimedia-netsteder har ens udgaver for forskellige sprog, som gengives med en kode. For eksempel er koden for det engelske sprog en og for fransk fr. Denne kode genfindes i URL'en, så en.wikitionary.org er den engelsksprogede Wiktionary og en.wikipedia.org er den engelsksprogede Wikipedia, mens fr.wiktionary.org er den fransksprogede Wiktionary og fr.wikipedia.org er den fransksprogede Wikipedia. Et skærmbillede, som viser, hvor sprogkoden findes på et Wikimedia-netsted kan ses her.

I det andet felt, "Page:", skal du indtaste den eksakte titel på siden, som den fremstår i toppen af siden på dets Wikimedia-netsted. Dette er vigtigt for at kunne finde det rigtige emne, eftersom der kan være flere emner med den samme etiket på Wikidata. Et eksempel kunne være, at hvis du ønskede at vide om der allerede eksisterede en emneside om kapital (konceptet, der refererer til ikke-finansielle aktiver) på Wikidata, så skulle du søge efter "kapital (økonomi)" — titlen på siden på Wikipedia — og ikke "kapital" som i stedet ville henvise dig til emnesiden for Wikipedias flertydige side om kapital.

Når Wikidata allerede har en side om det emne, vil søgningen føre dig til den side.

Hvis et emne ikke findes, kan du oprette det. Du kan gøre dette ved at klikke i bunden af emne efter titel-søgningen eller ved at klikke på "Create a new Item" i menuen i venstre side af skærmen. Som udgangspunkt er linket det fjerde link fra toppen af siden. Begge disse links fører dig videre til en side, hvor du skal give det nye emne en etiket og en beskrivelse. Hvis du anvendte emne efter titel-søgningen, tages indholdet af de to felter fra din søgning med over på den nye side. Hvis du anvendte linket til at oprette et nyt emne, så skal du ikke bekymre dig om, at felterne ikke er forudfyldt. Udfyld alle felterne og klik på "Create" når du er færdig. (du kan læse videre på side 3 i "How to Edit Wikidata" (på engelsk))

Tilføjelse til en eksisterende emneside

Udover etiket og beskrivelse er der to andre sideelementer, der skal udfyldes: aliasser og sproglinks. Disse fire elementer fra emnets side er flersprogede i betydningen, så de vises og angives for et specifikt sprog. Det indebærer, at de (normalt) har forskellige værdier for hvert sprog. Det er også muligt at tilføje og se disse elementer på flere sprog (hvilket kan være nyttigt, hvis du behersker mere end et sprog); se flersproget om indstilling af dine foretrukne sprog.

En etiket er det mest almindelige navn, et emne kendes under. Etiketter tilføjes i tekstfelterne i toppen af en emneside i kolonnen "Label". Klik på edit og angiv etiket og klik dernæst på "publish". En beskrivelse er en kort sætning beregnet til at gøre det muligt at skelne mellem sider med samme (eller næsten samme) etiket. Beskrivelser tilføjes på samme måde som etiketter, i kolonnen "Description". Se også Hjælp:Etiketter og Hjælp:Beskrivelse for yderligere om anvendelse af etiketter og beskrivelser.

Du kan tilføje et alias ved at klikke på knappen "edit" i toppen af en emneside i kolonnen "Also known as". Du kan indsætte det første alias i feltet, og herefter vil et andet felt fremkomme. Bliv ved med at indtaste aliasser til du ikke har flere alternative navne, du vil tilføje, og klik så på "publish". Se Hjælp:Aliasser for flere oplysninger om anvendelse af aliasser.

For at tilføje et Wikidata-webstedlink skal du ned til den del af siden, der har den relevante overskrift, for eksempel "Wikipedia" eller "Wikiquote" og dernæst klikke på knappen "edit" ved siden af overskriften. I bunden af webstedgruppen fremkommer der dernæst to tomme felter: et venstre felt, der har titlen "wiki" og et højre felt (der vises efter man har udfyldt det første felt korrekt), der har titlen "page". Det venstre felt er hvor du indsætter den sprogversion af siden på Wikimedia-netstedet, som emnet tilsvarer. Feltet til højre er hvor du skal du indsætte titlen på siden, som den fremstår på Wikimedia-netstedet. Begge disse felter har rullemenuer, som vil hjælpe dig med at udfylde oplysningerne så snart du begynder at taste. Når du har udfyldt begge felter skal du klikke på "publish". Se Hjælp:Webstedlinks for flere oplysninger.

Bemærk venligst: Når man klikker på "edit" eller "+ tilføj" før siden er fuldt indlæst kan resultere i, at man føres til en selvstændig side med en særlig brugergrænseflade. Dette vil muliggøre, at man kan fuldføre sine ændringer, men siden er sværere at anvende. Hvis siden ikke fremkommer som vist på billederne til højre efter at man har klikket på "redigér" eller "+ tilføj" kan du vælge at gå tilbage, vente på at browseren bliver færdig med at indlæse siden (dette indikeres typisk i toppen af browserens fane), og så klikke på "redigér" eller "+ tilføj" igen.

Eksempler på fire udfyldte felter for emnet Marie Curie (Q7186)

Language Item Label Description Aliases Henvisning til en Wikipedia-side
engelsk (en) Q7186 Marie Curie Polish and French physicist and chemist (1867–1934) Maria Salomea Skłodowska; Marie Skłodowska-Curie Marie Curie
fransk (fr) Q7186 Marie Curie physicienne et chimiste polonaise et française Maria Salomea Skłodowska herb Dołęga; Maria Skłodowska-Curie; Marie Sklodowska-Curie; Maria Skłodowska Marie Curie
polsk (pl) Q7186 Maria Skłodowska-Curie polsko-francuska uczona, noblistka z fizyki i chemii Maria Curie-Skłodowska; Marie Curie; Maria Skłodowska Maria Skłodowska-Curie


Rediger en elementside

 
Hvordan en elementside er bygget op

Alle de fire felter etiket, beskrivelse, alias og interwiki-links kan redigeres. For at redigere en eksisterende post skal du klikke på knappen "[edit]" på den relevante linje og dernæst enten indtaste den nye eller den opdaterede oplysning. Klik dernæst på "[save]". Hvis et alias eller et interwiki-link ikke er korrekt, kan du fjerne det. For at gøre dette skal du først klikke på knappen "[edit]" på den relevante linje og dernæst klikke på det blå X i feltet med det alias, du ønsker at fjerne eller på knappen "[remove]" ud for det interwiki-link, du ønsker at fjerne. Klik derefter på "[save]". Posten vil forsvinde øjeblikkeligt og blive fjernet fra databasen.

Dokumentation af emner

Skabelonen {{Item documentation}} sørger for dokumentation for elementer. Det kan tilføjes på elementets diskussionsside. Se Talk:Q56061 for et eksempel på administrative territorial entity (Q56061).

Sletning af en elementside

Kun administratorer kan slette elementer. Hvis du finder et emne du mener bør slettes, kan du give en kort beskrivelse om hvorfor på denne side: Wikidata:Sletteanmodninger.

Se også

Wikidata:Sandbox -- Dette er en sandkasse for at teste ændringer af objekter.

For relaterede Hjælpesider se:

  • Hjælp:Etiketter, som forklarer hvad etiketter er, og hvilke regler, de følger
  • Hjælp:Beskrivelser, som forklarer hvad beskrivelser er og hvilke regler, de følger
  • Hjælp::Aliasser, som forklarer hvad aliasser er og hvilke regler, de følger
  • Hjælp:Udsagn, som forklarer hvad udsagn er og hvilke regler, de følger
  • Hjælp:Webstedlinks, som forklarer hvad webstedlinks er og hvilke regler, de følger
  • Hjælp:Flet, som forklarer, hvordan man fletter emner (i det tilfælde, at sproglinks til Wikipedia-artikler eksisterer på flere end én Wikidata-side på forskellige sprog, men om samme emneområde)

For yderligere oplysninger og retningslinjer, se:

  • Project chat, her kan du diskutere hvilket som helst emne på Wikidata
  • Wikidata:Glossary, en ordliste over begreberne, som anvendes på denne og andre hjælpesider
  • Help:FAQ, ofte stillede spørgsmål, som er stillet og besvaret af brugersamfundet på Wikidata
  • Help:Contents, hjælpeportalen, som indeholder al den tilgængelige dokumentation om Wikidata