ויקינתונים: מבוא

This page is a translated version of the page Wikidata:Introduction and the translation is 100% complete.

ויקינתונים הוא מסד ידע חופשי, שיתופי ורב־לשוני משני, שאוסף נתונים מובנים כדי לספר תמיכה בוויקיפדיה, ויקישיתוף, שאר אתרי הוויקי של תנועת ויקימדיה, ולכל אחד ואחת בעולם.

מה זה אומר?

בואו נסתכל על משפט הפתיחה ביתר פירוט:

  • חופשי. הנתונים בוויקינתונים מתפרסמים חינם תחת רישיון חופשי, המאפשר שימוש חוזר בנתונים בתרחישים רבים ושונים. ניתן להעתיק, לשנות, להפיץ או להציג את הנתונים, אפילו למטרות מסחריות, כל זאת מבלי לבקש רשות.
  • שיתוף הפעולה. הנתונים בוויקינתונים מוכנסים ומתוחזקים על ידי העורכים שמחליטים על הכללים של יצירת תוכן וניהול הוויקינתונים. גם בוטים אוטומטיים bots יכולים להזין נתונים בוויקינתונים.
  • רב־לשוני. עריכה, צריכה, חיפוש ושימוש חוזר בנתונים הוא רב־לשוני באופן מלא. נתונים שמוכנסים בכל שפה הופכים מיידית לזמינים בכל שאר השפות. העריכה אפשרית בכל שפה.
  • מסד ידע משני. ויקינתונים אוגר לא רק קביעות, אלא גם את המקורות שלהן, ובכך הוא משקף גיוון של ידע זמין ותומך בציון אימות המידע.
  • מאגר נתונים מובנה. החובה למבנה נתונים מאורגן ברמה גבוהה מאפשר שימוש קל בנתונים על ידי מיזמי ויקימדיה ועל־ידי צדדים שלישיים ומאפשר למחשבים לעבד ו"להבין" אותו.
  • תמיכה במיזמי ויקימדיה. ויקינתונים תומך בוויקיפדיה בקישורי שפה ובתיבות נתונים שקל יותר לתחזק, וכך מצמצם את עומס העבודה ומשפר את איכותה. שיפורים או עדכונים בשפה אחת זמינים בכל שאר השפות.
  • לכל אחד ואחת בעולם. כולם יכולים להשתמש בנתונים מוויקינתונים כדי לבנות את היישומים והשירותים שלהם.

איך ויקינתונים עובד?

 
הדיאגרמה הבאה של פריט ויקינתונים מציגה את המונחים החשובים ביותר הקשורים לוויקינתונים.

ויקינתונים מהווה מאגר אחסון מרכזי של נתונים הניתן לגישה על ידי אחרים כמו אתרי ויקי שמתוחזקות על ידי קרן ויקימדיה. מאגר מרכזי מאפשר לתחזק נתונים במקום אחד, ולטעון אותם בצורה דינאמית מכל ויקי שמחוברת למאגר, בלי צורך לתרגם את הנתונים או לעדכן אותם בכל אחת מהויקי בנפרד. לדוגמא, מידע סטטיסטי, תאריכים, מיקומים, ומידע משותף אחר יכול להיות מרוכז בוויקינתונים.

מאגר הנתונים של ויקינתונים

 
הפריטים והנתונים שלהם מקושרים הדדית.

מסד הנתונים של ויקינתונים מכיל בעיקר פריטים, כל אחד מתואר על ידי תוויות, תיאורים, ובד"כ נוסף שמות נרדפים. פריטים מזוהים בצורה ייחודית על ידי Q שאחריו מספר, כמו Douglas Adams (Q42).

קביעות מתארות תכונות מפורטות של הפריט ומכילות מאפיין וערך. למאפיינים בוויקינתונים יש P שאחריה מספר, למשל educated at (P69).

עבור אדם, ניתן להוסיף מאפיין כדי לציין היכן למד, על ידי ציון ערך של בית ספר. עבור בניינים ניתן לשייך את מאפייני הקואורדינאטות הגיאוגרפיות על ידי ציון ערכי אורך ורוחב. מאפיינים גם יכולים להיות מקושרים למסד נתונים חיצוני. מאפיין למסד נתונים חיצוני לבקרת זהויות כמו ספריות או ארכיונים נקרא מזהה. מזהה אתר מיוחד מקשר למידע באתר ויקי לקוח כמו ויקיפדיה, ויקיספר, או ויקיציטוט.

כל המידע הזה יכול להיות מוצג בכל שפה, גם אם הנתונים עצמם בשפה שונה. כשניגשים לערכים האלו, אתר ויקי לקוח יראה את הנתונים המעודכנים ביותר.

פריט מאפיין ערך
Q42 P69 Q691283
Douglas Adams educated at St John's College

עבודה עם ויקינתונים

יש מספר דרכים לגשת לויקינתונים על ידי שימוש בכלים מובנים, כלים חיצוניים, או ממשקים תוכנתיים.

היכן להתחיל

סיורים מודרכים של ויקינתונים, שתוכננו למשתמשים חדשים, הם המקום הטוב ביותר ללמוד יותר על ויקינתונים.

מספר קישורים שמהם אפשר להתחיל:

איך אני אוכל לתרום?

אז יאללה תתחילו לערוך. עריכה היא הדרך הטובה ביותר ללמוד על המבנה והתפיסות של ויקינתונים. אם לפניכן מעוניינים להבין יותר את התפיסה של ויקינתונים, יתכן שעדיף לעיין קודם בדפי העזרה. אם יש לכם שאלות, בבקשה תרגישו חופשי לכתוב אותם בצ'אט המיזם או על ידי פנייה לצווות המפתחים.

ראה גם