Wikidata:Boter

This page is a translated version of the page Wikidata:Bots and the translation is 85% complete.
Outdated translations are marked like this.

Boter (kort for roboter) er verktøy som gjør endringer uten behov for menneskelig beslutningstaking. Boter kan blant annet legge til interwikilenker, etiketter, beskrivelser, utsagn, kilder, og opprette elementer. Boter har mulighet til å gjøre redigeringer veldig raskt og kan derfor skape betydelig rot hvis de utformes dårlig eller brukes feil. Dette er grunnen til at det har blitt utformet regler for boter.

Botkontoer

Boter med godkjente oppgaver
(Automatisk opdatering)

Wikidata har i øyeblikket 312 boter med botflagg.
Liste over boter etter antall redigeringer

Bidragsytere må opprette en egen konto for å operere boten. Botkontoer oppkalles generelt enten etter operatør eller etter funksjon, kombinert med order «bot» (se liste over boter på høyre side). Botkontoens brukerside skal inneholde malen {{bot}} for ytterligere å indikere kontoens botstatus. På brukersiden må det også fremkomme hvem som opererer boten, siden ansvaret for botkontoens bidrag ligger på operatøren. Boter skal ikke redigere uinnlogget, og kan bruke AssertEdit for å forhindre det.

Hvis en bot skulle forårsake skade, vil botoperatøren bli bedt om å stoppe boten. Avhengig av skadeomfanget kan en administrator velge å blokkere boten. Botoperatøren er ansvarlig for å rydde opp etter boten. Det anbefales at botoperatører legger til denne siden på overvåkningslisten sin, for å kunne følge med på relevante meldinger og diskusjoner på den tilhørende diskusjonssiden.

Botkontoer skal ikke brukes for bidrag som ikke faller inn under botens tilordnede oppgaver (se #Approval process for prøvekjøringer), og bør aldri brukes for å gjøre ikke-automatiske redigeringer på brukerdiskusjonssider. Botoperatører kan velge å omdirigere en botkontos brukerdiskusjonsside til sin egen. Botoperatører bør være forberedt på å besvare spørsmål om botene sine.

Boter skal respektere maxlag og følge API-etikette. De kan evt. sjekke før de redigerer (men ikke oftere enn hvert 60de sekund) om 'Median' på Special:DispatchStats (også tilgjengelig [$API via API] som median) er 60 eller høyere, og isåfall avstå fra å redigere.

Godkjennelsesprosess

For å få godkjenning og botflagg, må det sendes inn en søknad på Wikidata:Requests for permissions/Bot som beskriver oppgavene operatøren ønsker at boten skal utføre. Deretter gjør botoperatøren en testkjøring på mellom 50 og 250 redigeringer, så brukersamfunnet kan se at boten opererer korrekt. Søknaden om botflagg skrives før testkjøringen starter. Hvis testkjøringen er vellykket, og oppgaven boten skal utføre blir funnet nyttig av brukersamfunnet, kan en administrator lukke søknaden og en byråkrat vil gi kontoen botflagg. Hvis personen som lukker søknaden er byråkrat, kan vedkommende gi flagg samtidig som søknaden lukkes.

Siden én botkonto kan brukes til å utføre mange ulike oppgaver, anbefales det at operatøren lister opp alle botens oppgaver på botens brukerside. Når boten arbeider i navnerom som gir mulighet for egendefinerte redigeringsforklaringer, skal boten alltid gi en beskrivende redigeringsforklaring som indikerer hvilken oppgave som utføres og at den utføres av en bot.

Boter trenger ikke godkjennelse for å gjøre endringer i operatørens/botens eget brukernavnerom, sandkassen eller elementsandkassen. Slike boter må fremdeles respektere maxlag og, hvis nødvendig, Special:DispatchStats, på lik linje med en godkjent bot.

For å be om opphevelse av godkjenning for en oppgave, start en ny diskusjon på Wikidata talk:Bots og nevn diskusjonen på Wikidata:Bureaucrats' noticeboard. Botoperatører trenger generelt ikke be om opphevelse av godkjenning for oppgaver som er ferdige.

Boter må holde seg innenfor rimelige grenser for sine godkjente oppgaver. Den generelle retningslinjen er å bruke sunn fornuft, og hvis man er i tvil, sende inn en ny søknad om godkjennelse.

Adminboter

For en bot med adminrettigheter (blokk, slett, beskytt, osv.), må en søknad godkjennes både på Wikidata:Requests for permissions/Bot og Wikidata:Requests for permissions/Administrator før oppgaver som krever adminrettigheter kan utføres.

Krav til boter

Alle boter

  • Må kunne sette en grense for maksimalt antall redigeringer per minutt
  • Må sette botflagg for alle redigeringer

Boter som importerer språklenker

Komplett oversikt over krav: Import bot features

Følgende krav skal oppfylles for å få botflagg, det er flere som er foreslått på undersiden

  • Støtte for action=wbgetentities
  • Håndtering/sjekking av interwikikonflikter

Boter som legger til påstander

  • Må legge til kilder for alle utsagn med mindre det er enighet om at det er 'allmennkunnskap' – og i dette tilfellet skal boten oppgi hvor informasjonen er kopiert fra.
  • Skal legge til instance of (P31) eller subclass of (P279) hvis det er mulig.
  • Må sjekke at de ikke legger til duplikatinformasjon.
  • Boter som legger inn en ny kilde for et eksisterende utsagn skal legge det til som en ny kilde, ikke opprette et nytt utsagn.
  • Boter som importerer fra Wikipedia skal bruke imported from Wikimedia project (P143) og retrieved (P813).
  • Det anbefales at du følger med på constraint violation reports for å oppdage feil skapt eller videreformidlet av din bot

Se også