Википодатоци:Откажувачи

This page is a translated version of the page Wikidata:Rollbackers and the translation is 67% complete.
Outdated translations are marked like this.

На Википодатоците, враќачи (rollbackers) се корисници што имаат техничка способност да враќаат (откажуваат, поништуваат) уредувања со едно стискање. (можноста „врати“, до која имаат пристап сите неблокирани корисници бара потврда на уредувањето). Со еден стисок, враќачот може да ги поништи сите промени (уредувања) направени од последниот уредник. Меѓутоа, не можат да враќаат дел од низа уредувања (т.е. само некои) – за таа цел се користи копчето „обнови“. (или пак, вон главниот простор и оној за својства, се стиска на „уреди“ на старата ревизија на страницата и потоа се оди на „зачувај“.)

The difference between "restore" and "undo" is: restore undoes all edits back up to the selected edits, and undo undoes a selected edit. However, undo is more versatile than allowing only undoing a single edit — if initiated from the diff view, it will try to undo the changes made by whatever edits were selected; if clicking on the undo link in a page history, it’ll try to undo that single edit. It can be used to revert a single edit or multiple edits in a row (even if they were made by different users); it can revert the latest edit(s) or even older one(s) without reverting the latest edit.

Откажувањето треба да се користи само за отстранување на вандализам и пробни уредувања. Ако уредувањето е пробно, најдобро е корисникот да го известите со пријателски тон, упатувајќи го кон Песочникот. (во некои случаи на откажување на пробни уредувања сепак е најдобро да употребите обично поединечно отрфрлање на промени и да внесете ваш опис.) Откажувањето не дава можност за внесување на ваш опис, освен ако немате скрипта во вашиот common.js што ја дава таа можност. Доколку немате таква скрипта, не е препорачливо да користите откажување за добронамерни уредувања што не се пробни. Запомнете дека откажувањето ги означува отфрлените промени како „ситни“.

Како да станете откажувач

Правата на откажувач може да се побараат на страницата „Википодатоци:Барања за дозволи: Барања за право на откажувач“. Корисникот може ова да го побара за себе или да предложи друго корисник. Меѓутоа на корисниците не треба да им се дава ова право ако не сакаат самите. Кога предлагате некој друг, барањето останува во застој сè додека предложениот не го прифати истото.

Администраторите можат да стават ознака „откажувач“ на сметките на корисниците кои:

  • важат за доверливи во заедницата, по можност веќе со некое искуство во борбата со вандализмот, или
  • имаат големо искуствто во борбата против вандализмот на други проекти и имаат покажано задоволителна упатеност во Википодатоците.

Администраторите, глобалните откажувачи и стјуардите имаат автоматски пристап до можноста за откажување, т.е. не им треба да стануваат локални откажувачи.

List

Список на корисници со правото „откажувач“ ќе најдете на Special:ListUsers/rollbacker.