Wikidata:Tillbakarullare

This page is a translated version of the page Wikidata:Rollbackers and the translation is 92% complete.

På Wikidata är tillbakarullare användare med den tekniska behörigheten att återställa redigeringar med en enda knapptryck ("återställ"-knappen som alla användare har tillgång till kräver att man bekräftar återställningen). Med ett knapptryck kan de återställa alla redigeringar från den senaste användaren på en sida eller objekt. Tillbakarullare kan endast återställa delar av en serie redigeringar – för att göra det måste de klicka på "återställ"-knappen. (Eller, utanför namnrymderna huvudrymd, egenskap, lexem, och EntitySchema, trycker man på "redigera" och den gamla sidversionen, och trycker "spara".)

The difference between "restore" and "undo" is: restore undoes all edits back up to the selected edits, and undo undoes a selected edit. However, undo is more versatile than allowing only undoing a single edit — if initiated from the diff view, it will try to undo the changes made by whatever edits were selected; if clicking on the undo link in a page history, it’ll try to undo that single edit. It can be used to revert a single edit or multiple edits in a row (even if they were made by different users); it can revert the latest edit(s) or even older one(s) without reverting the latest edit.

Tillbakarullning borde endast användas för att bekämpa vandalisering och testredigeringar. Om en redigering endast var ett test, vore det bäst att lämna en vänlig notis på användarens diskussionssida, och påpeka om Wikidatas sandlåda. (I vissa fall, är det kanske bäst att använda gör ogjord och skriva en egen sammanfattning när man återställer testredigeringar.) Man kan inte rulla tillbaka med en egenskriven sammanfattning så länge man inte har aktiverat något skript i sin common.js som tillåter detta, så så länge man inte har ett sådant skript bör det inte användas för att återställa redigeringar som utfördes i god tro och varken är vandalisering eller testredigeringar. Kom ihåg att tillbakarullning markerar dina redigeringar som "mindre".

Begära tillbakarullning

Tillbakarullarrättigheter kan begäras på Wikidata:Begäran om behörighet: Begäran om tillbakarullar-flagga. Användare kan nominera sig själva eller någon annan; användare kommer däremot inte tilldelas tillbakarullning om de inte skulle vilja det, och icke-självnomineringar borde avvakta tills det att kandidaten accepterar nomineringen.

Administratörer kan lägga till tillbakarullar-flaggan till användarkonton som:

  • är allmänt tillförlitliga medlemmar i gemenskapen, helst med minst någon form av historik i att bekämpa vandalisering, eller
  • har en stark historik av att bekämpa vandalisering på andra projekt, och har uppvisat en tillfredsställande förståelse av hur Wikidata fungerar.

Administratörer, globala tillbakarullare och stewards harautomatiskt tillgång till tillbakarullningsfunktionen , så de behöver inte tilldelas den lokala tillbakarullar-flaggan.

Lista

En lista över användare med tillbakarullarrättigheter återfinns på Special:ListUsers/rollbacker.